Rechte buikspieren:
Zorg dat u uitademt tijdens het omhoog komen. Rol de bovenrug niet helemaal terug op de grond en houdt de kin op de borst. Als u last krijgt van uw nek ontspan dan even. Voer de oefening uit in herhalingen maar maak altijd 3 setjes. Dus, 3 setjes van 5 - 25 herhalingen of meer.

Let op:
Foutieve uitvoering: bij gestrekte benen worden de heupbuigers i.p.v. de buikspieren geoefend en de onder rug wordt te zwaar belast!

 

Schuine buikspieren a):
Eerst een voorspanning in de buikspieren opbouwen om de enkel op de andere knie te kunnen plaatsen, ga met de handen naar de oren.
Nu rustig met beide schouders van de grond af komen en naar de opgetrokken knie toe bewegen. Altijd over de diagonaal werken.

Het is belangrijk, de lage rug gedurende de hele oefening plat tegen de grond aan gedrukt te houden.

Verder moet de voet, welke op de grond blijft, ook daadwerkelijk in de grond geduwd blijven.

TIP: Als er tijdens de buikspieroefeningen spanningen in de nek ontstaan, probeer dan bij het overeindkomen naar het plafond te kijken.

Schuine buikspieren b):

Ga op de rug liggen, trek de knieŽn op en kantel het bekken achterover. Til hoofd en schouders iets van de grond op. Strek vervolgens beide armen naar het plafond.
Strek de beide armen om en om uit naar het plafond. Zorg daarbij dat de bewegingsinzet vanuit de buik komt en dat er dus niet gecompenseerd wordt door b.v. met de armen te gaan "gooien". Let op: het hoofd dient in de neutrale positie (zie foto) gehouden te worden.
 

 

Schuine buikspieren c):
Ga op de rug liggen, trek de knieŽn op en kantel het bekken achterover tot de voeten van de grond los en de lage rug recht op de grond terecht komen.

Laat de knieŽn afwisselend rustig naar rechts en links vallen en trek deze elke keer, met behulp van de buikspieren, weer terug.
Let goed op, dat beide schouders op de grond blijven. Houd verder de armen bij het lichaam en gebruik deze niet om weer op te komen.

TIP: Na de buikspiertraining kunnen de buikspieren het best worden ontspannen door erop te kloppen.

Bovenbeen- en bilspieren:

Ga op de rug liggen, trek de knieŽn op en kantel het bekken achterover tot de lage rug recht op de grond terecht komt. Til vervolgens rustig de billen op, hou het bekken goed gefixeerd en let op dat niet met het hoofd afgezet wordt.
Als de bovenbenen dreigen te verkrampen, is het mogelijk de voeten iets verder van de billen af neer te zetten.
Lage rug en heup- bekken regio:

Ga op de rug liggen, trek de knieŽn op en kantel het bekken achterover tot de lage rug recht op de grond terecht komt.
Til vervolgens rustig de billen op, hou het bekken goed gefixeerd en let op dat niet met het hoofd afgezet wordt.
Het bekken op de hoogste punt houden en rustig de benen ťťn voor ťťn optillen, zonder dat het bekken bewogen wordt.
Let goed op een rustige ademhaling.

Heup- en bilspieren:

Deze spiergroep is heel belangrijk voor de stabiliteit van het bekken en dus ook voor de lage rug.

Uitgangshouding is zijlig, waarbij het onderste been zo ver mogelijk opgetrokken wordt en het bekken achterover wordt gekanteld.
Het bovenliggende been wordt in het verlengde van het het bovenlichaam zo hoog mogelijk opgetild.
Het bekken wordt ver naar voeren geduwd en de hiel van het op te tillen been helemaal naar achteren.
Uitbreiding:
Op het hoogste punt wordt de beweging gestopt. Om niet te verzuren worden kleine rondjes voor- en achteruit gedraaid. Let goed op de stand van het bekken. Het bekken mag niet naar achteren uitdraaien!

Bovenbeenspieren aan de binnenkant:

Deze spieren helpen ook het bekken te stabiliseren en kunnen bij incontinentie een belangrijke rol spelen.

De uitgangshouding is zijlig, waarbij de voet van het bovenliggende been achter de knie van het achterliggende, gestrekte been geplaatst.
Het onderliggende been wordt naar boven bewogen. Er kunnenop het hoogste punt weer rondjes in beide richtingen worden gedraaid.
Uitbreiding:
Duw de hiel zo ver mogelijk van het lichaam af en zorg ervoor, dat de tenen niet naar boven gedraaid worden, maar horizontaal gehouden worden.

SI-gewricht en lage rug:

Ga ontspannen op de rug liggen en trek ťťn voor ťťn de benen op. Kantel het bekken, door aanspannen van de buikspieren, achterover.
Trek afwisselend de knieŽn voor 3-8 tellen naar de borst toe en hou de andere voet op de grond.
Uitbreiding:
Als een been opgetrokken is, het andere been langzaam strekken en proberen om uiteindelijk gestrekt op de grond te leggen. Dit kan tot een rekgevoel in de lies van het gestrekte been leiden.

Hol bol oefening:

Voor het bewegingsgevoel en ter ontspanning. Een zeer effectieve manier om de rugspieren te laten ontspannen en het bewegingsgevoel van de lage rug te verbeteren.
Neem de handen-knieŽnstand als volgt in:
De handen worden onder de schouders geplaatst en de knieŽn onder de heupen. Ga heel rustig beginnen de rug hol en bol te trekken en probeer hierbij zo min mogelijk kracht te gebruiken. De bewegingsuitslag wordt vanzelf steeds groter.

Stabilisatie- coŲrdinatieoefening:

Neem de handen-knieŽnstand als volgt in:
De handen worden onder de schouders geplaatst en de knieŽn onder de heupen. Vanuit de middenstand van de rug worden ťťn arm en het daartoe diagonale been rustig opgetild. De arm en het been worden gestrekt. De rug wordt gedurende de hele oefening recht gehouden.
Uitbreiding:
Als deze oef
ening gecontroleerd uitgevoerd kan worden, is het mogelijk alleen op de vuist en knie te steunen.

Ga op de grond zitten en trek de knieŽn op. Blijf zo goed mogelijk in evenwicht en laat op het moment dat het lukt, de knieŽn los.
Deze oefening is tevens als voorbereiding voor de rugtraining op de tol geschikt.

Stabilisatie- coŲrdinatie voor de wervelkolom op de tol:

Ga in eerste instantie kennis maken met de tol. Plaats de tol op een stoel en ga er rustig met een rechte rug op zitten. Zodra dat lukt wordt begonnen de voeten op te tillen, terwijl geprobeerd wordt stil te blijven zitten.
Uitbreiding:

Ga zelf het evenwicht verstoren door middel van afwisselend strekken en buigen van de benen. Verder kunnen de handen op de heupen of zelfs gekruist op de schouder worden gelegd.
Nog moeilijker:
De tol op de grond plaatsen en met wederom een rechte rug erop gaan zitten. De voeten worden op de grond gehouden tot men rustig op de tol kan zitten. De volgende stap is, het steunvlak van de voeten te verkleinen en daarna worden deze pas opgetild en opgetrokken.